onsdag den 18. december 2002

Journalistik


Letvægtsjournalistik.
 Personlige idiosynkrasier, politiserende og moraliserende fordomme og almindelig uduelighed, ser ud til at brede sig og danne skole for journalistikken på Information, der mener at kunne kræve en af de højeste dagbladspriser, der findes i dette land, af sine læsere samtidig med at disse letvægtsjournalistiske principper breder sig som ringe i vandet. Tre friske eksempler inden for de sidste fire dage følger som doku.
Weekend 14.-15./12-02 “Venezuelas Messias har tabt glorien” en artikel af Rune Vitus Harritshøj, som foregiver, at skulle informere os læsere om forholdene i landet under den folkevalgte præsident Chávez regering. Artiklen bygger stort set ensidigt på en bestemt politisk og partisk vurdering af forholdene i landet. En vurdering som DR’s Orientering på P1 også bringer, især i form af beretning fra den danske konsul på stedet, og dernæst efterfølgende selv kritiserer for ensidigheden ved Niels Lindvig torsdag 12/12-02 - fremragende. I Information får vi blot ensidigheden.
Næste stunt er en såkaldt analyse (sic!) af konstitueringen af socialdemokraternes folketingsgruppe mandag 17/12-02 ved Rasmus Lindboe, der mere kendetegnes ved klart partiske og tendentielt selvopfyldende forudsigelser om “ydmygende valgnederlag” for Socialdemokratiet, knive i ryggen, Lykketoft der sidder på Aukens nåde og “Jeppe Kofoed ene om at kunne kaldes fornyelse”. Det journalistiske geni ulejliger sig selvfølgelig ikke med noget som helst forsøg på en politisk bestemmelse af, hvad dette misbrugte pseudobegreb dækker over, men fortsætter blot med følgende svada:” Pernille Black Hansen har samme alder, men hun er allerede prøvet og lyder akkurat som sin 26-årige ældre far, Bent Hansen partiets ene næstformand. Vælgerne gaber- hvis de overhovedet genkender hende.” En svinestreg ikke kun overfor det kvindelige folketingsmedlem, men og det er mit ærinde her overfor læserne af dette dagblad, hvor Lindboe åbenbart mener, det er vigtigere, at han får luftet sine egne politiske tilbøjeligheder og idiosynkrasier end at informere læserne seriøst.
Men som herren så hans svende, siger man jo, og i en svag afglans kunne man tilføje, idet bladets chefredaktør David Trads selv slår alle rekorder – i hver fald for de mere end 30 år jeg har holdt avisen – i sin leder onsdag 18/12.
Trads starter ellers flot ud i lederen mandag 16/12 med at kræve af sosserne, at de nu ”præsentere politik og indstiller personfnidderet”. Og lige som for at leve op til dette krav til andre, fortsætter Trads så selv i den famøse 18/12 leder: ”.. efter at Nyrup på mødet meddelte, at det var slut, skyndte den usympatiske Bent Hansen sig at bringe Lykketoft i spil – og Auken, opildnet af hævntørst fra sit eget fald…”.  Og efterfølgende den gamle Auken-klan ”af gammeldags tænkende socialdemokrater” osv. osv. over stok og sten.
Hvad med Trads sådan her og nu, som så mange journalister før dig, at tage konsekvensen af dette glødende politiske partsindlæg og engagement og deltage åbent og aktivt i de socialdemokratiske festligheder og skabe dig en karriere der på Nyrup-fløjen, den har tilsyneladende brug for støtte, så tag gerne Lindboe med ? Så skal jeg til gengæld love, at beherske min begejstring over sidegevinsten, at dette højt estimerede dagblad, i så fald måtte søge sig en anden chefredaktør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Alle registrerede brugere kan kommentere på denne Blog. Dog gælder:
Tonen må gerne være rå men hjertelig, men skal være pakket ind i argumenter!
Personlige angreb sagen uvedkommende og lignende fjernes uden videre. Ligeledes politiske idiosynkrasier, som ikke relaterer sig til emnet.