søndag den 13. maj 2012

Ekspansiv økonomisk politik?

http://www.information.dk/300693#comment-572071
Endnu en mand der kan pege på problemerne, men som er helt hjælpeløs, når der skal anvises løsninger.
Iflg. David Brokks (DB) efterspørger globaliseringens hyperaktive virksomheder færre medarbejdere, hvis lønninger eksploderer, mens middelklasse og arbejderklasse lønninger falder.
Resultatet er selvfølgelig netto en faldende efterspørgsel!
Samtidig “kommer det strukturelle spørgsmål om forringelsen af ’den menneskelige kapital’. USA, der engang havde et af verdens bedste uddannelsessystemer, er hægtet af.”
Men så hedder det, helt i forlængelse af den nuværende fatale økonomiske strategi, “der er brug for at slanke en oppustet økonomi, byggesektor og offentlige sektor og flytte en større del af arbejdsstyrken over til mere produktivt arbejde.«
Kort sagt flere fladskærme i stedet for den uddannelse, som manden selv slår på (!), der er brug for, og som leveres af den offentlige sektor, der sammen med byggeriet, hvoraf meget er offentligt, skal skæres ned med følgende yderligere faldende efterspørgsel til følge osv. i en stadig ond spiral.
Men David Brooks har ret så langt, at den keynesianske efterspørgselsteori ikke uden videre har en løsning på problemet. (se desuden http://www.garps-verden.com/2012/02/keynesianismen-og-dens-mangler.html )
Det er en historisk kendsgerning, at hovedårsagen til at den (neo)liberalistiske økonomi fik sin anden luft fra 80’erne var, at Keynesianismen syntes at have nået sin grænse i forbindelse med krisestyringen i 73 og 81, som udmøntede sig i den såkaldte stagflation, altså kombinationen af stagnation og inflation samtidig.
Det havde man ikke oplevet før, og det betød, at yderligere efterspørgselstiltag blot medførte øget inflation uden at gøre noget nævneværdigt ved stagnationen/arbejdsløsheden.
Det resulterede så i politisk, at udbudsøkonomien kom i vælten, der under en krise vil medføre øget udbud af arbejdskraft og lægge yderligere pres på lønningerne, så kapitalen kan blive rentabel igen.
Dertil gennemførtes en voldsom deregulering af finanskapitalen, som også gav luft til et efterfølgende internationale økonomiske opsving - for en tid vel og mærke. Dvs. først frem til 2001 og så frem til det endelige sammenbrud i 2008!
En moderne udgave af keynesiansk udformet politik er påkrævet og aktuelt den eneste politiske vej frem. Imidlertid har man - centrum-venstre politikere og økonomer - sovet i timen og ladet sig løbe over ende af neoliberalistisk økonomi tilsat en konservativ tysk økonomisk tænkning, der er ved at kaste Europa ud i en endnu værre krise end den finansverdenen kastede verden ud i 2008.
De står således nu helt uforberedt på dels krisen og især udformning af bæredygtige venstreorienterede politiske løsningsforslag. Derfor kopierer de, læs nuværende S-SF-R regering, dumt og bevidstløst den forrige regerings økonomiske politik.
Ansatser til en anden strategi findes imidlertid og kan aktuelt ses i dagens Politiken fra økonomen Joseph Stiglitz.
http://www.information.dk/300796
Minsandten om ikke økonomerne er begyndt at vågne op. Så er der måske på sigt lidt håb om, at politikerne i for eks.Tyskland og Danmark også vågner op i løbet af et par år eller så. Derimod skal vi nok ikke regne med den nuværende regering i den sammenhæng. Den er så åbenbart med Corydon og SF i spidsen gået i dvale, helt forsumpet i Vestager og hendes kammersjukker i Saxobank og LA's neoliberalistiske hængedynd.
Men, ak ja så lad os nu se om det bliver til noget denne gang med at få slagtet det neoliberalistiske vanvid.
Der er nu gået 3½år siden det sidste gang lød som om man (økonomer og medier) var blevet klogere af skaden, dvs det økonomiske sammenbrud 2008.
Men det tog kun en dags tid eller så, så var alle tilbage i den gamle skure anført af M. Vestager & Co. i andægtig lytten til CEPOS i den hjemlige andedam & Co. på europæisk plan.
Læs her om sidste gang, der som bekendt ikke blev lykkens gang:
http://www.garps-verden.com/2008/11/liberalistiske-idioti.html
Så bedre held denne gang, men de store forventninger må man hellere holde på stand by en tid endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Alle registrerede brugere kan kommentere på denne Blog. Dog gælder:
Tonen må gerne være rå men hjertelig, men skal være pakket ind i argumenter!
Personlige angreb sagen uvedkommende og lignende fjernes uden videre. Ligeledes politiske idiosynkrasier, som ikke relaterer sig til emnet.