tirsdag den 10. juli 2012

Brutalitet i ord og handling!

Marianne Jelved udtaler til Politiken d.d.: »Retorikken har ændret sig. Enhedslisten er meget grove og brutale i deres retorik og den tone, de snakker til andre partier i. Det er helt uvant i Folketinget, og det går da bestemt ud over det politiske samarbejde«, … deres voldsomme retorik skaber en unødig voldsomhed, som ikke passer til et demokrati.”  http://politiken.dk/politik/ECE1684845/jelved-staar-bag-sass-enhedslistens-brutale-sprogbrug-hoerer-ikke-hjemme-i-et-demokrati/ .

Nu kunne en anden stakkel mene, at retorikken overfor de sarte damer og herrer politikere, bare er en svag afglans af den politiske brutalitet, pakket ind i pæn men til gengæld løgnagtig retorik, hvormed de selv ’tæsker og tæver’ de fattigste og svageste i samfundet, samtidig med at de fortsat forgylder sig selv og egne klassekammerater med stadigt mere overflødigt materielt privatforbrug, stjålet som sagt fra de fattige og fra, skal det tilføjes, sunde offentlig goder som uddannelse, sundhed, omsorg, forskning i fremtiden mm., og som så ydermere bidrager massivt til ødelæggelsen af klima og livsgrundlag for vores børn og børnebørn.

Marianne Jelved, damen med håndtasken, hører så åbenlyst ikke til det miljø, hvor jeg kommer fra, hvor min salige fader belærte mig om, at det afgørende er ikke, om du sidder pænt ved bordet eller taler pænt Jørgen, men at du opfører dig ordentligt.
Og jeg vidste af læring lige præcist, hvad det betød og hvad forskellen var, selv om jeg ikke dengang eller senere for den sags skyld altid eller langtfra altid(!) evnede, at leve op til udsagnets indhold.

Min klasselærerinde i start 50'ernes kommunale underskole, den i øvrigt søde fru Nielsen, forstod det åbenbart heller ikke rigtigt, når hun trak mig til side og sagde: ”Jørgen hvorfor taler du sådan et grimt sprog med flade a’er og bandeord, du kommer da ellers fra sådant et pænt hjem.” – ja og med klaver i virkeligheden! -, medens hun i øvrigt kun havde lidt at udsætte på min adfærd!
Eller også havde hun bare ingen fornemmelse af, at det meste af min tid foregik på gaden i selskab med en hel del udflytter ’rødder’ fra det indre København.

Derimod kan man være ret sikker på, at Marianne Jelved kender en hel del til det bedre små- og/eller borgerskabs miljø, hvor sidstnævnte så glimrende blev skildret og udleveret af Leif Panduro i sin tid.
Og hvis moral blev illustreret, bl.a. da Buster Larsen i en pinlig og morsom scene kommer for skade, i en mindre brandert ved middagsbordet, at sige det alle vidste, men ingen talte om, hvorfor det derfor i de kredse ikke eksisterede, at to af de tilstedeværende gifte – men ikke med hinanden - lystigt bollede i udenomsægteskabelige samlejer.
Og så først der, var fanden løs, for nu kunne det ikke længere håndteres i dølgsmål og alle lade som ingen ting og blot tale pænt til og om hinanden.
Marianne Jelved angriber således, at de småinfame politiske handlinger følges op af og afsløres som sådanne, af et tilsvarende hårdt sprogbrug og ikke bare pakkes pænt ind i et sprog, der dækker over indholdets grimme lugt.

Omvendt og meget mere dramatisk i den fremragende bog LTI af Klemperer, der dokumenterer og afslører nazitidens sproglige baggrund for iscenesættelsen af jødeforfølgelser i 30’erne og til sidst gaskamre og udryddelsen i 40’erne, hvor ord altså medvirker til, skaber og følges op af frygtelige handlingerne.

Så sproget og sprogbrugen har skam stor betydning, både når det lægger op til folkemord, og til det meget, meget mindre som udgrænsning af de fremmede og anderledes (religioner, hudfarve mv.), som nu i DK og bredt ud over Europa igen, igen, og når det omvendt søges brugt til at lægge røgslør ud over ”svinestregerne”, det der ikke må ses eller høres, og som derfor skal forties eller omtales pænt, som det det IKKE er, nemlig ordentlig menneskelig opførsel, som mit fædrene ophav ville have formuleret det!

Epilog 28/01-16:
Jeg kan stadig forundres over, - aktualiseret af reaktionerne på Lykketofts stærke politiske statement iført en hård og ind imellem uforsonlig form og tone (se link) - hvordan den let fimsede småborgerlige pænhed har tag i selv rimeligt fornuftige, ja og selv hardcore venstreorienterede folk.
Det er bekymrende alene af den grund, at det giver så let spil for mopsede, moralistiske og permant forargede, over alle andre forstås, typer som Pia K. og DF folket generelt samt alle borgerlige partier, som, til tider i lidt fortyndet udgave javel, spiller på præcist de samme moralistiske strenge med krav til alle andre end dem selv!

Facebook eks: Nu går det da helt galt for folk, at like' Løkkes let forargede udtalelser om Lykketofts festtale.
Løkke, der kun kom op på statsministerposten ved at svine fattige kontanthjælpsmodtagere og flygtninge til og efterfølgende lod handling følge ord og lovgav derefter, så folk der lå ned i forvejen fik endnu en med spaden!.
Og som igen udstiller sin dobbeltmoral og hykleri ved at bede om en pæn tone i sin såkaldt alternative nytårstale på FB, gentaget nu overfor Lykketoft, og surprice rost af hele koblet af journalistiske klarkører, der ligesom under Fogh fuldstændig kobler hjernen fra og lader sig styre af primitive politiske og magtunderdanige instinkter, bare de holdes i en pæn tone forstås.

Vorherre bevares, der er sgu da ikke noget at sige til, det står ad helvede til i Kongeriget, når al moral forlader folk, til fordel for fimset, småborgerlig pænhed og/eller underdanighed - så skide være med det er en stinkende mudderpøl af handlinger, bare vi taler pænt til og om hinanden om de beskidte handlinger!
http://www.b.dk/nationalt/dokumentation-laes-hele-mogens-lykketofts-tale-her

2 kommentarer:

 1. Jeg synes nu at det er synd for den sarte overlærer Jelved at uartige Johanne ikke taler pænt! Tænk, hvis lille Johanne ikke makker ret så ryger hele Folke'skolen' ved næste finanslov. De vil jo ikke se pænt ud for Dronning Margrethe, vel.

  SvarSlet
 2. Er du forøvrigt klar over at du giver oplysninger til:

  Google+
  Google Adsense
  Google Analytics
  Google FriendConnect?

  Prøv at bruge tilføjelsen "Ghostery" til Firefox så får du lejlighed til at blokere for ca. 1000 udspioneringstjenester (ja, ja, de misbruger det slet ikke) herunder nævnte.

  SvarSlet

Alle registrerede brugere kan kommentere på denne Blog. Dog gælder:
Tonen må gerne være rå men hjertelig, men skal være pakket ind i argumenter!
Personlige angreb sagen uvedkommende og lignende fjernes uden videre. Ligeledes politiske idiosynkrasier, som ikke relaterer sig til emnet.